Awitaminoza B2

Awitaminoza B2 Fizjologiczne działanie ryboflawiny polega na Wpływie na wzrost ustroju, dlatego też najlepszym obiektem do badań nad ryboflawiną są młode rosnące zwierzęta. Awitaminoza B2 polega na zatrzymaniu wzrostu i przedwczesnym dojrzewaniu. Czyste preparaty ryboflawiny pobudzają wzrost nawet podczas podawania pokarmów bez żadnych witamin, czyli ryboflawina jest witaminą wzrostową. Interesującym objawem braku ryboflawiny są zmiany dotyczące oczu. Opisano unaczynienie rogówki u szczurów. Uszkodzenie to szybko ustępowało po stosowaniu ryboflawiny. Ryboflawina jest dość równomiernie rozłożona w tkankach ustroju, lecz zapas jej jest bardzo mały, gdyż większe jej ilości zostają wydalone z ustroju. Ryboflawina przechodzi do mleka i dzięki temu oseski są dostatecznie w nią zaopatrzone. Dzienne minimalne zapotrzebowanie na ryboflawinę wynosi u człowieka l mg na dobę, optymalne zaś 2-4 mg. Ryboflawina znajduje się w dużych ilościach , drożdżach piwnych, w otrębach ziarn, w pomidorach, szpinaku, kapuście, w białku jaja kurzego i niektórych narządach zwierzęcych, zwłaszcza w nerkach, wątrobie i mózgu. Większość ciał odżywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego zawiera różne ilości ryboflawiny, dlatego też awitaminoza B2 u ludzi zdarza się bardzo rzadko. [więcej w: olejek kokosowy, olejek jojoba, odzież medyczna ]

Powiązane tematy z artykułem: odzież medyczna olejek jojoba olejek kokosowy