CZYNNIKI PRZYCZYNOWE

CZYNNIKI PRZYCZYNOWE Obfita sieć naczyń krwionośnych, zapewniając trzustce dobre ukrwienie, przyczynia się do znacznego stopnia jej oporności na wpływy szkodliwe, a dobrze rozbudowana sieć naczyń limfatycznych daje rękojmię należytego odprowadzania wytworów przemiany materii oraz składników szkodliwych, docierających do niej z krwią. Kierunek głównego przewodu trzustkowego, powodujący prąd soku trzustkowego ku dołowi, uniemożliwia w warunkach prawidłowych dostawanie się do trzustki bakterie chorobotwórczych z dwunastnicy oraz żółci ze wspólnego przewodu żółciowego. Głębokie położenie w brzuchu chroni trzustkę poniekąd od urazów fizycznych. Pomimo tych urządzeń duża rola, trzustki w ustroju/oraz bliskie sąsiedztwo wątroby, żołądka i jelit, a więc narządów zapadających często na choroby, jest przyczyną szerokiego rozpowszechnienia się chorób trzustki. Najczęstszymi czynnikami wywołującymi choroby trzustki są zakażeni a zatrucia i samozatrucia. Zakażenie trzustki powstaje w większości przypadków na tle zawleczenia do niej pałeczek okrężnicy, rzadziej gronkowców, paciorkowców, pałeczek duru brzusznego, pneumokoków, prątków gruźlicy, krętków bladych i innych bakterii. Bakterie dostają się do trzustki z dwunastnicy drogą wstępującą (infectio ascendens s. canaLi.cularis) przez przewody trzustkowe albo razem z krwią (infectio haematogenes s. descendens). Zakażenie wstępujące spostrzega się najczęściej w chorobach dróg żółciowych, zwłaszcza w kamicy żółciowej, oraz w chorobach żołądka i dwunastnicy. [podobne: olejek kokosowy do włosów, kwas hialuronowy, oczyszczanie organizmu ]

Powiązane tematy z artykułem: kwas hialuronowy oczyszczanie organizmu olejek kokosowy do włosów