Ryboflawina wystepuje w przyrodzie w czystej postaci i w polaczeniach Z róznymi bialkami

Ryboflawina występuje w przyrodzie vi czystej postaci i w połączeniach Z różnymi białkami. Kryształki czystej ryboflawiny, uzyskane z roztworu alkoholowego, mają kształt żółtopomarańczowych igieł. W ciepłocie 240°C kryształki ryboflawiny ciemnieją, rozkładają się natomiast ciepłocie 274° – 282°C. Kryształki mają gorzki smak, ich ciężar cząsteczkowy wynosi ponad 376, rozpuszczają się w wodzie, nie rozpuszczają się natomiast w tłuszczach. Ryboflawina . ma żółtozieloną fluorescencję w roztworach obojętnych, w roztworach zaś zasadowych traci te właściwości. Jest ona wrażliwa na światło zwykłe i -promienie pozafiołkowe, nie rozkłada się przy utlenianiu i pod wpływem czynników utleniających. Nasłonecznienie roztworów zasadowych rozkłada ją i powstaje związek zwany lumiflawiną. Nasłonecznienieroztworów kwaśnych również wytwarza lumiflawinę prócz tego ciało o intensywnej niebieskiej fluorescencji zwane lurnichromem. Doświadczalnie wykazano, że woły karmione mieszaniną zboża i lucerny z dodatkiem białka syntetyzują ryboflawinę w żołądku. Ryboflawinę umiemy obecnie wytwarzać w pracowniach, lecz nie wiemy na razie, czy ustrój ludzki potrafi ją syntetyzować. [patrz też: rehabilitacja ud, jak często można oddać krew, nozdrza tylne ]

Powiązane tematy z artykułem: jak często można oddać krew nozdrza tylne rehabilitacja ud